top of page
Writer's pictureNora Seppä

Someviestinnän eettisyys- disinformaatiota vastaan vai sen jakajana?

Viime päivinä osteopatia on ollut tikun nokassa erään arvostetun ammattiryhmän edustajien keskuudessa. Kyseisen ammattiryhmän edustajat ovat vedonneet jäsenistöönsä kannanotolla olla suosittelematta osteopatiaa hoitomuotona lapsille, sen ollessa jopa vaarallinen. Keskittymättä tämän enempää puolustelemaan osteopatiaa ja ottamaan kantaa kannanoton epäeettisyyteen ja lainopillisiin ongelmiin niin haluan kirjoittaa some-viestinnästä.

Eräällä disinoformaatiota vastaan olevalla instragram-tilillä postattiin monisivuinen story, jossa arvosteltiin ja kysenalaistettiin osteopatiaa mm. hoitomuotona, osteopaattien ammattitaitoa sekä osteopatiakoulutusta Suomessa. Siinä sivussa "sai tuta" myös muutkin hoitomuodot, hieronnasta lähtien. Sivuston takana olevan ammattijärjestön lehdessä kerrotaan “tilillä jaetun tiedon perustuvan aina luotettavaan lääketieteelliseen kirjallisuuteen”. 

Me opetamme lapsillemme sosiaalisen median käyttöä, sen tulkintaa, medialukutaitoa ja kuinka siellä olisi korrektia käyttäytyä. Ja sitten törmään tällaiseen.

Kyseinen postaus oli toteutettu varsin nerokkaasti, ehkä jopa tietoisesti kyseisellä tavalla. Se sai varmasti aikaan juuri sen mitä sillä haluttiinkin. Nopeatempoinen, monisivuinen, paljon tekstiä ja kontekstista irroitettuja lausahduksia sisältävä postaus saa aikaan medianlukutaito-harhan. Harva lukija avaa linkkejä ja lukee esimerkiksi 50-sivuisen opinnäytetyön kokonaan tehdäkseen oman arvion sisällöstä ja kokonaiskuvan aiheesta. Harva lukee lähteenä käytetyn Helsingin Sanomien jutun kokonaan. Lukija takertuu postaajan poimimiin irrotettuihin lauseisiin ja sanoihin ilman "mahdollisuutta" rakentaa omaa mielipidettä asiasta. Meillä on vastuu miettiä miten ja millaista sisältöä me julkaisemme ja millä perustein, vielä tarkemmin ollessamme ammattilaisen roolissa.

Hassua on, että kyseisellä sivustolla ohjeistetaan myös miten olla lähdekriittinen, mutta kyseisessä postauksessa kuitenkin lähteenä toimii esimerkiksi yksi Helsingin Sanomien tekemä vanha artikkeli, joka perustuu muutaman opiskelijan mielipiteeseen neljävuotisen opintokokonaisuuden yhdestä aiheesta. Tällainen toiminta ohjaa lukijaa hyvin kapealle polulle ja kokonaisuuden hahmottaminen jää huomioitta. Tähän asiaan ammattiliittomme teki asiallisen vasteen ja selvennyksen asianosaisille. Mutta tässähän postauksen tarkoituksena onkin hätkähdyttää, hämmentää ja horjuttaa eikä rakentaa.

Storyssa osteopatian vaarallisuutta tukevana linkkinä toimii myös yli 20 vuotta vanha tutkimus. Tutkimus eikä sen toimintamalli kuvaa Suomessa toimivien osteopaattien lähestymistapaa. Kukaan, ei kukaan, suomalainen osteopaatti käyttäisi ikinä kyseistä tapaa hoitaa lapsia! On täysin asiatonta ohjata ihmisiä perustamaan tietonsa tällaisen pohjalta. Ajantasaisiakin tutkimuksia on löydettävissä, jos vain sellaista haluaisi etsiä. Osteopatia ei ole lääketiedettä ja onkin totta, että validia tutkimusta on siihen verrattuna tehty varsin vähän. Lääketieteellisesti hyväksytyt tutkimukset on varsin hankalia toteuttaa osteopatiaa tutkien, koska toimintamme perustuu aivan toisenlaisiin tekijöihin kuin lääketiede.

Postauksen tehneellä ammattiyhdistyksen jäsenien luomalla sivustolla, jonka kerrotaan tarjoavan luotettavaa terveystietoa, on storyissa myös ohjailevat lausahdukset siitä, että "miksi kukaan osteopaatti ei ole kommentoinut asiaa", luoden mielikuvan, että kukaan ei kommentoi, koska ei pystyisi kumoamaan näitä väitteitä. Tällainen "kutsu" käydä somessa kyseistä "keskustelua" on aivan absurdi. Kaikki näkevät valmiin asetelman, jossa on tarkoitus taistella. 

Olen erittäin kiitollinen siitä, että meidän ammattikunta on lojaalia, yli ammattirajojen olevaa kollegiaalista ja osaavaa porukkaa. Meillä säilyy arvostus muita ammattilaisia kohtaan ja pyrimme aina hoitamaan tällaisetkin tilanteet asiallisesti. Meillä ei ole tarve korostaa omaa osaamistamme muiden toimintaa kyseenalaistamalla. Näin olen nähnyt myös muiden ammattilaisten kuntoutuksen ja täydentävien hoitomuotojen kentällä toimivan. Kiitos siitä! 

Meillä on mielettömän hieno ammattiliitto ja siellä osaava ja asioihin tarttuva hallitus, joka toivoo tällaistenkin asioiden pohdintaa hyvässä hengessä, yhteisen pöydän äärellä, jakaen ja vastaanottaen tietoa. Liittomme laatimaan vasteeseen ja pyyntöön keskustella asioista ei ole kuitenkaan vastattu.

Maailmaan mahtuu kritiikkiä, maailmaan mahtuu epäilijöitä ja kyseenalaistajia. Mutta kuinka niiden asioiden äärellä toimitaan, se onkin taitolaji. Itse arvostan avointa, toisia kunnioittavaa ajattelua ja "mitä jos sittenkin" ajatusta. Korostan opiskelijoille todella usein sitä, että me emme voi koskaan laittaa itseämme egoistisesti ihmisen yläpuolelle ja todeta tietävämme asioista ja ihmisestä kaiken. Ihminen on niin monimutkainen kokonaisuus, josta paljastuu koko ajan uutta ja meidän täytyy pitää mieli aina avoinna mahdollisuudelle, "mitä jos sittenkin" <3



773 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page